Martin Sanitra
Všetci to dobre poznáme. Pri balení na túru mnohí z nás siahnu okrem vody a náhradného oblečenia aj po trekingových paličkách. Výber palíc, ktoré vás budú horami sprevádzať, by však nemal byť náhodný.
Pýtate sa, ako si vybrať tie správne pre vás? V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov, ako na to.

Aká dĺžka palíc je pre vás vhodná?

To môže výrazne ovplyvniť váš celkový pocit z túry. Malo by sa pamätať na to, že pri držaní palíc by vaša ruka mala zvierať s predlaktím pravý uhol. Táto poloha zabezpečí vyhnutie sa bolesti a pohodlný výstup. Ak nakupujete palice online, je samozrejmé, že si nemôžete vyskúšať úchop a nastavenie ako v kamennom obchode. Odporúčame preto brať do úvahy rozmer uvedený pri každom produkte, ktorý udáva maximálnu dĺžku, na ktorú je možné palice prispôsobiť.

Ktoré turistické palice si vybrať?

Pýtate sa, ako nájsť tú správnu dĺžku pre vás?

Staré zlaté pravidlo hovorí, že palice by mali byť o 50 cm kratšie, ako je vaša výška. Ak teda meriate 180 cm, mohli by vám vyhovovať 130-centimetrové palice.

Z čoho sú palice vyrobené?

Ďalej môže byť dôležité aj to, z akého materiálu by mala byť vyrobená rukoväť, ktorá vám najviac vyhovuje. V tomto smere platí pravidlo sto ľudí, sto chutí. je však vhodné zdôrazniť logický fakt, že kvalitnejšie materiály zvyšujú aj cenu výrobku. Môžete si vybrať z niekoľkých základných materiálov: plast, guma, pena alebo korok a niektoré rúčky kombinujú viac materiálov. Naše palice majú korkovú rukoväť, ktorá rýchlo absorbuje vlhkosť, takže ich môžete vždy pevne držať.

Ak zvážite vyššie uvedené, potom už ostáva len zodpovedať si otázku, čo budete od svojich budúcich palíc vyžadovať. Medzi ich základné funkcie patrí napríklad to, že vám pomôžu prekonať rôzne terény, zapoja do pohybu hornú časť tela alebo vám poskytnú stabilitu pri stúpaní či zostupe.

Palice ako dobrá pomôcka na túrach

Okrem nich však môžu mať palice aj iné funkcie a tie ich rozdeľujú na rôzne typy.

Ak je pre vás dôležitá ich skladnosť a chcete, aby sa ľahko zmestili napríklad do batohu, potom by ste mali siahnuť po teleskopických alebo skladacích paliciach. Ak na veľkosti nezáleží, možno budete chcieť palice, ktoré sú ľahké, pevné a nebránia dynamickému výkonu. Všetko závisí od vašich požiadaviek. Teraz, keď už viete, ako si správne palice vybrať, môžete si z našej ponuky vybrať  či už podľa funkcie palíc, použitých materiálov a v neposlednom rade aj podľa dizajnu, ktorému tiež treba venovať pozornosť. Vyberte si ich ihneď na ďalšiu túru, nech ste kdekoľvek, buďte funkční a štýloví.

Related posts

  • Dokonalý sprievodca vybavením na Nordic Walking: Základy oblečenia a obuvi

    Dokonalý sprievodca vybavením na Nordic Walking: Základy oblečenia a obuvi

    V tomto článku nájdeš rady a tipy pri výbere vhodného oblečenia a obuvi pre nordic walking.
  • 7 tipov, ako prečkať búrku v horách

    7 tipov, ako prečkať búrku v horách

  • Nordic walking poles are not Trekking poles. What's the bigest difference and which one is best for me

    Palice na nordic walking nie sú trekingové palice. V čom je najväčší rozdiel a ktoré sú pre mňa najlepšie

  • Objavte výhody ľahkých karbónových nordic walking palíc

    Objavte výhody ľahkých karbónových nordic walking palíc