Matúš Balabas

Predstavte si zoznam nežiadaných scenárov, ktoré môžu zastihnúť nadšencov trekingu a nordic walkingu v prírode pri ich obľúbenom športe. Na aké miesto tohto zoznamu by ste zaradili poriadny lejak, prietrž mračien či búrku so všetkým, čo k nej patrí? V horách majú búrky často dynamickejší priebeh a sú plné nebezpečných bleskov. Na holej lúke, v lese či niekde na turistickom chodníku však nenájdeme bezpečný prístrešok s hromozvodom na každom rohu. Čo teda robiť v prípade, že váš príjemný čas prerušia kvapky dažďa, hromy a blesky?

Pred príchodom búrky

  1. Klesajte čo najnižšie. Ak sa nachádzate na hrebeni a vidíte mračná, z ktorých by čoskoro malo začať pršať, čím skôr sa pokúste dostať čo najnižšie. Vysoká poloha na hrebeňoch štítov vám nezaručí ochranu pred bleskami. Práve naopak.
  2. Žiadne široké priestranstvo. Pred príchodom búrky je tiež dobré opustiť akékoľvek široké priestranstvo – napríklad lúku. Pri možnom ohrození bleskom si treba pamätať, že keď sa okolo seba poobzeráte, nemôžete byť vy tým najvyšším bodom. Treba nájsť niečo vyššie ako vy. AVŠAK: Strom osamotene stojaci na voľnom priestranstve dobrou voľbou nie je tiež, pretože pre jeho vyčnievajúcu výšku sa zvyšuje pravdepodobnosť zásahu bleskom.

 

Počas búrky

Nepokračujte ďalej. Búrku prečkajte na mieste. Ak si bezpečný úkryt hľadáte už počas dažďa, a nad hlavou nosíte svoj napríklad svoj ruksak, aby ste nezmokli, nerobte to. Ak nad svoju hlavu vytýčite niečo kovové (alebo niečo s kovovými prvkami), vytvoríte zo seba ľudský bleskozvod.

  1. Neostávajte v okolí vody a na premočených miestach. Voda je totiž výborným vodičom elektrického prúdu.
  2. Nájdite si úkryt. Ak ste si istí, že sa vo vašom okolí nenachádza žiadna horská chata, potom by bolo najlepšie ak by ste našli nejaký menší strom so širšou korunou. Toto je ideálna možnosť. Strom, ktorý nie je medzi ostatnými najvyšším, a ktorý dokáže poskytnúť taký úkryt, aby ste stáli od jeho kmeňa aspoň dva metre.
  3. Nerozkračujte nohy a neupažujte ruky. Pri státí dbajte na to, aby ste nemali rozkročené nohy. A ak je to možné, najlepšie je odizolovať sa od zeme. Sadnite si na ruksak či karimatku a nohy si pritiahnite tesne k telu.
  4. Žiaden mobil ani paličky. Vypnite si všetky zariadenia, ktoré máte so sebou. Všetky kovové predmety položte ďalej od vás.

 

Zísť z vyšších nadmorských výšok, nájsť si úkryt a pripraviť sa na búrku je najlepšie ešte pred jej samotným začiatkom. Ako teda vedieť, že sa búrka už nezastaviteľne blíži?

  • Od rána je horúco a dusno. Vzduch je ťažký a vlhký.
  • Prichádza prudké ochladenie, zvyšuje sa veternosť.
  • Blížia sa tmavé a husté mračná.
  • V predpovedi počasia hlásia prechod studeného frontu.

Pri hľadaní úkrytu zohráva veľkú rolu čas. Existuje pravidlo, podľa ktorého vieme vyrátať približnú vzdialenosť búrky na základe sluhu a zraku. Sústreďte sa na hromy, ktoré v diaľke počujete a na blesky, ktoré vidíte. Rátajte sekundový rozdiel medzi zvukom hromu a bleskom – každé 3 sekundy znamenajú vzdialenosť približne 1 kilometer.

Snehová búrka

Jedným z ďalších zázrakov prírody, ktorý na turistike v horách môže niekedy spôsobiť problémy je sneh. A hoci ten dodáva horám nezvyčajné čaro, v snehovej víchrici by na túre nechcel byť asi nikto. Víchrica okrem iného zhoršuje viditeľnosť, a preto je omnoho jednoduchšie stratiť orientáciu v priestore. Znižujúca sa teplota a prudký vietor môžu mať na telo fatálne účinky. Organizmus sa podchladzuje a vznikajú omrzliny aj napriek tomu, že nie je nezvyčajne nízka teplota.

Tak ako pri klasickej búrke, aj pri búrke snehovej je najpodstatnejšie čím skôr si nájsť úkryt a čím skôr zostúpiť do nižšej nadmorskej výšky. Je nesmierne dôležité držať sa so spoluturistami pokope, pretože strata skupiny môže byť pre jedinca veľkým problémom. Ak víchrica neutícha, naopak stále silnie, nájdite alebo vyrobte si zákryt. Ten môže byť napríklad za veľkým balvanom alebo môže byť vyrobený vykopaním jamy do snehu. Jamu zvonku obostavajte hrudami snehu a nezabudnite ani na poriadny otvor na dýchanie.

Ak vašu cestu preruší búrka, nič nepodceňujte. Treking či nordic walking sú športy, ku ktorým takéto výkyvy prírody patria. Aj napriek tomu vám prajeme veľa šťastných a búrkou či víchricou nerušných kilometrov.

Related posts

  • Dokonalý sprievodca vybavením na Nordic Walking: Základy oblečenia a obuvi

    Dokonalý sprievodca vybavením na Nordic Walking: Základy oblečenia a obuvi

    V tomto článku nájdeš rady a tipy pri výbere vhodného oblečenia a obuvi pre nordic walking.
  • Nordic walking poles are not Trekking poles. What's the bigest difference and which one is best for me

    Palice na nordic walking nie sú trekingové palice. V čom je najväčší rozdiel a ktoré sú pre mňa najlepšie

  • Objavte výhody ľahkých karbónových nordic walking palíc

    Objavte výhody ľahkých karbónových nordic walking palíc